Glutation to niezbędna dla organizmu, powstająca w ciele niewielka cząsteczka wykazująca trzy niezwykle ważne funkcje:
- Przeciwutleniacz
- Stymulator odporności
- Detoksykant
Bez glutationu komórki podlegałyby nieustającemu utlenianiu i niszczeniu, organizm wykazywałby słabą odporność na zakażenia bakteryjne, wirusowe i rozwój komórek nowotworowych, a wątroba ulegałaby uszkodzeniu pod wpływem gromadzących się w niej toksyn. Każda komórka w organizmie jest sama odpowiedzialna za produkcję glutationu i musi posiadać niezbędne do tego substraty. Zapotrzebowanie na glutation jest zawsze wysokie, gdyż jest on szybko zużywany pod wpływem wielu bodźców.
Do powszechnych niedoborów glutationu prowadzą:
- stres
- zanieczyszczenie środowiska
-
zła dieta
- promieniowanie
- zakażenia, urazy, skaleczenia
- starzenie się organizmu
GŁÓWNY PRZECIWUTLENIACZ
Powszechnie znane i stosowane antyutleniacze, takie jak witamina C, E i selen unieszkodliwiają wolne rodniki. Chociaż występują naturalnie
w środowisku, to nie stanowią składnika komórkowego i dlatego też muszą być dostarczane organizmowi w zbilansowanej diecie. Biorąc pod uwagę podstawowe znaczenie antyutleniaczy w zachowaniu zdrowia, nie dziwi fakt, że organizm sam je wytwarza. Najważniejszym z nich jest glutation. To właśnie od niego zależy prawidłowe funkcjonowanie innych antyutleniaczy i dlatego naukowcy nazywają
go „głównym przeciwutleniaczem”.
ODŻYWKA DLA UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO
Zadanie układu odpornościowego polega na wykrywaniu i niszczeniu szkodliwych mikroorganizmów, obcych antygenów, a także komórek nowotworowych. Organizm, w którym glutation obecny jest w wysokim stężeniu, z łatwością zwalcza takie zagrożenia. Gustavo Bounous, główny ekspert z zakresu wiedzy o glutatione, mówi: „Podstawowym czynnikiem decydującym o aktywności limfocytów (białych krwinek) w organizmie jest obecność glutationu”. W uproszczeniu można powiedzieć, że glutation stanowi „odżywkę” dla układu immunologicznego.
NATURALNA DETOKSYKACJA
Rosnące zanieczyszczenie środowiska coraz bardziej zmniejsza zapasy glutationu w organizmie. Głównym organem odtruwającym organizm jest wątroba – największe źródło glutationu. Badania pokazują, że niskie stężenie glutationu upośledza funkcjonowanie wątroby, a w rezultacie sprzyja kumulacji toksyn w organizmie oraz uszkadzaniu pojedynczych komórek i całych organów. Jako dowód należy przytoczyć, że w codziennej praktyce do odtruwania niektórych pacjentów, którzy przedawkowali np. paracetamol, lekarze stosują właśnie leki pobudzające produkcję glutationu.
|